Blogs

Hoe beïnvloedt regen de energieopbrengst van zonnepanelen?

Als eigenaar van zonnepanelen en bewoner van Nederland zult u uzelf vast wel eens hebben afgevraagd hoe ze presteren tijdens regenachtige dagen. Werken ze nog steeds efficiënt en is er schade mogelijk door regen? In deze blog bespreken we wat regen doet met de energieopbrengst en hoe u het meest uit uw duurzame investering kunt halen, ongeacht het weer.

Wat doen mijn zonnepanelen als het regent?

Zonnepanelen zijn ontworpen om in alle weersomstandigheden licht om te zetten in elektriciteit. Ondanks dat de opbrengst van zonnepanelen tijdens zonnige dagen het hoogst is, produceren ze ook energie wanneer het bewolkt of regenachtig is. Dit komt doordat moderne zonnepanelen in staat zijn om diffuus licht op te vangen. Dit betekent dat ze nog steeds werken bij indirect zonlicht.

Is regen schadelijk voor zonnepanelen?

Het antwoord is nee. Op zichzelf is regen niet schadelijk voor zonnepanelen. Zonnepanelen worden gemaakt met materialen zoals gehard glas en stevige frames, waardoor ze bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, hagel en sneeuw. Af en toe een regenbui kan zelfs goed zijn voor de productie van uw zonnepanelen omdat het ervoor zorgt dat een laag vuil of stof de panelen niet bedekt en het licht blokkeert.

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen?

Veel mensen denken dat de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen tropische dagen zijn waarbij het 30 graden is en de zon loeit. Echter, een belangrijke factor die van invloed is op de efficiënte van zonnepanelen, is de temperatuur. Zonnepanelen presteren namelijk het best op dagen waarbij het niet al te warm is. Hoge temperaturen kunnen namelijk de efficiëntie van zonnepanelen verminderen. Koele dagen waarbij de zon schijnt zijn daarom ideaal voor een optimale energieopbrengst.

Regen heeft beperkt invloed op de energieopbrengst van zonnepanelen. Ondanks dat zonnepanelen het best presteren op zonnige dagen, genereren zonnepanelen nog steeds elektriciteit tijdens regenachtige dagen. Daarnaast zorgt aanhoudende regen ervoor dat een laag vuil of stof verwijderd wordt, waardoor dit de opvang van licht niet in de weg zit.

Tip: Laat uw zonnepanelen regelmatig inspecteren en onderhouden door professionals zodat uw panelen optimaal blijven presteren.


Zonnepaneel gelderland

Zonnepaneel Gelderland is een uiterst professionele en betrouwbare aanbieder van zonnepanelen. Wij adviseren consumenten over het gebruik van zonnepanelen en het aanschaffen van zonnepanelen zodat iedereen gebruik kan maken van zonne-energie.