Blogs

Wat moet je weten over de afmetingen en plaatsing van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn in opkomst en een steeds populairdere keuze voor de opwekking van energie. Bij de planning van een zonnepanelen installatie is het van belang om rekening te houden met de afmetingen en de correcte plaatsing van de panelen. In dit artikel gaan we dieper in op waar je op moet letten bij de afmetingen en plaatsing van de zonnepanelen.

Afmeting van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De meest voorkomende maat is 1,65 meter bij 1 meter. Het is van belang om rekening te houden met de beschikbare ruimte op uw dak. Denk aan obstakels zoals schoorstenen, ventilatieopeningen of dakramen. U wilt er namelijk zeker van zijn dat de zonnepanelen goed op het dak passen en dat er voldoende ruimte is tussen de panelen en objecten eromheen voor een goede luchtcirculatie. Ook een belangrijke factor voor het bepalen van de afmetingen is het gewenste vermogen van het energiesysteem. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp) en geeft aan hoeveel energie het paneel kan produceren onder standaard testomstandigheden. Hoe hoger het vermogen van de panelen, hoe meer energie ze kunnen genereren.

Oriëntatie en hellingshoek

De juiste plaatsing van zonnepanelen is erg belangrijk voor het maximaliseren van de energieopbrengst. De ideale oriëntatie van zonnepanelen in Nederland is naar het zuiden gericht, omdat dit de meeste zonnestraling oplevert. De hellingshoek speelt voor een optimale energieopbrengst een belangrijke rol. De gewenste hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. Deze hoek zorgt er namelijk voor dat de panelen het hele jaar door voldoende zonlicht opvangen.

De structuur van een dak zorgt er echter voor dat er niet altijd op de ideale ligging geplaatst kan worden. Als uw dak bijvoorbeeld naar het oosten of westen is gericht is dit niet mogelijk. U kunt dan nog steeds goede resultaten behalen, maar de energieopbrengst zal iets lager zijn.

Schaduwvorming

Nog een belangrijke factor bij het bepalen van de ideale ligging en dus optimale energieopbrengst is de schaduw. Het is van belang dat er rekening wordt gehouden met de mogelijke schaduwvorming van obstakels rondom uw woning of vastgoedobject. Een kleine schaduw op uw paneel kan er al voor zorgen dat de prestaties van het gehele zonnepaneelsysteem drastisch kan afnemen. Van tevoren is het opstellen van een schaduwanalyserapport dus van groot belang om de optimale plaatsing van de zonnepanelen te bepalen. Uit dit rapport komt naar voren of u schaduwvorming kunt voorkomen door bijvoorbeeld een plaatsing op een ander deel van uw dak of dat er bepaalde obstakels verwijderd of gesnoeid moeten worden. Mocht dit niet kunnen, dan wordt in het rapport meegenomen of er speciale omvormers gebruikt moeten worden om de negatieve effecten van schaduw te verminderen.

Draagkracht en daktype

Zonnepanelen hebben een aanzienlijk gewicht en daarom is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de draagkracht van het dak. Het dak moet dit gewicht kunnen dragen zonder dat dit zorgt voor structurele problemen. Voor dit onderdeel raden we aan een zonnepaneleninstallateur of een bouwkundig installateur in te schakelen om de belastbaarheid van het dak te evalueren.

Draagkracht en daktype: De afmetingen van zonnepanelen hebben ook invloed op de draagkracht van het dak. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak de zonnepanelen kan dragen zonder structurele problemen. Raadpleeg een professional om de draagkracht van het dak te laten beoordelen voordat je de panelen installeert. Bovendien moet je rekening houden met het type dak, zoals platte daken, schuine daken of dakpannen, om de juiste bevestigingsmethoden te kiezen.

Zonnepaneel gelderland

Zonnepaneel Gelderland is een uiterst professionele en betrouwbare aanbieder van zonnepanelen. Wij adviseren consumenten over het gebruik van zonnepanelen en het aanschaffen van zonnepanelen zodat iedereen gebruik kan maken van zonne-energie.