Blogs

Zonnepanelen kopen: Waar moet je op letten?

Zonnepanelen kopen: Waar moet je op letten?

Het kopen van zonnepanelen is een belangrijke investering voor jouw woning en niet eentje die je zomaar even doet. Voordat je deze beslissing neemt is het van belang dat je goed geïnformeerd bent. In dit artikel bespreken we zeven belangrijke factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.
 

Type dak 

Voordat de aanschaf van zonnepanelen aan de orde is wordt er eerst gekeken naar het type dak dat je hebt. Het type dak speelt namelijk een essentiële rol bij de keuze van de juiste zonnepanelen en de montagemogelijkheden. Er zijn verschillende soorten daken, zoals: schuine daken, platte daken, metalen daken etc. Elk type dak heeft zijn eigen specifieke vereisten.

Voor schuine daken worden meestal zogenaamde opdak- of indaksystemen gebruikt. Bij een opdaksysteem worden de zonnepanelen op de bestaande dakbedekking gemonteerd met behulp van speciale bevestigingsmaterialen. Voor platte daken zijn er verschillende montagemogelijkheden beschikbaar, zoals ballastsystemen en montagesystemen met frames.

Wil jij weten welk type dak je hebt en welke montage voor je geschikt is? Doe dan de dakscan op onze website. Deze scan geeft je een overzicht van de mogelijkheden voor uw dak.

Omvormer 

Je zult vast wel eens gehoord hebben van een omvormer. Maar wat doet een omvormer precies en waar moet je op letten bij de aanschaf van een omvormer?

Een omvormer, oftewel, invertor is een elektronisch apparaat die de gelijkstroom van de zonnepanelen (DC) omzet naar wisselstroom (AC) die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld uw huishoudelijke apparaten. 

Naast het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom, heeft een omvormer ook andere functies. Het registreert de opbrengsten, het geeft informatie over de werking van het systeem en het bewaakt de prestaties van de zonnepanelen. Bij de keuze van de omvormer moet er op een aantal factoren worden gelet. Je begint met het bepalen van het totale vermogen van het zonnepanelensysteem. Dit wordt uitgedrukt in kilowatt (KW) en is de som van de maximale vermogensoutput van alle zonnepanelen samen. Vervolgens kijk je naar een omvormer die past bij jouw specifieke woonsituatie en het totale vermogen. Raadpleeg hier een adviseur aan. Ook is het van belang dat een omvormer efficiënt is en het grootste gedeelte van de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Dit zorgt ervoor dat je jouw zonne-energiesysteem optimaal gebruikt.

Verwachte opbrengst en kosten

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het van belang dat je weet hoeveel je jaarlijks kunt besparen en wat de opbrengsten zijn. Door factoren zoals locatie, hellingshoek en schaduwval kunnen wij een schatting maken van de energieopbrengsten voor jouw specifieke woonsituatie. Vervolgens worden de kosten en opbrengsten naast elkaar neergelegd, zodat je precies weet wanneer je de kosten eruit hebt gehaald en uiteindelijk zelfs overhoudt. 

Garantieperiode

Let op de garantieperiode bij het kiezen van zonnepanelen. Een langere garantieperiode is een indicatie van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de panelen. Bij Zonnepaneel Gelderland krijgt u 25 jaar fabrieksgarantie. Zorg ervoor dat u de garantievoorwaarden begrijpt, inclusief de dekking voor eventuele defecten en de procedure voor garantieclaims. Een solide garantie geeft u gemoedsrust en beschermt uw investering op de lange termijn. 

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. De meest voorkomende zijn monokristallijne en polykristallijne panelen. Elk type paneel heeft zijn eigen specificaties en kenmerken. Welk paneel bij jouw specifieke woonsituatie past hangt af van verschillende factoren, zoals: de beschikbare ruimte, de gewenste efficiëntie en het budget. Beiden panelen hebben hun eigen functie en zijn op hun eigen manier efficiënt, mits de panelen in de juiste situaties worden geplaatst. 

Monokristallijne zonnepanelen: deze panelen hebben een diepzwarte kleur en hebben in het algemeen een hogere efficiëntie en betere prestaties bij weinig licht in vergelijking met andere soorten zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn geschikt waar ruimte beperkt is en daardoor een hogere efficiëntie gewenst is. 

Polykristallijne panelen: deze panelen hebben een blauwe kleur en zijn over het algemeen iets minder efficiënt dan de monokristallijne zonnepanelen. Echter, deze panelen zijn een stuk kosteneffectiever en ideaal voor situaties waarbij voldoende ruimte beschikbaar is.

 

Conclusie, bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er verschillende meerdere factoren waar je op moet letten. Let op het type dak, kies de juiste omvormer, informeer jezelf over de verwachte opbrengst en kosten, controleer de garantieperiode en kies het juiste type paneel voor jouw behoeften. Door deze overwegingen in acht te nemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen en optimaal profiteren van jouw zonne-energiesysteem op de lange termijn.

Ook kun je ervoor kiezen om contact op te nemen met een van onze adviseurs. Zij kunnen je  stap voor stap de informatie geven die je nodig hebt voor het besluit van de aanschaf van jouw zonnepanelen

 

Zonnepaneel gelderland

Zonnepaneel Gelderland is een uiterst professionele en betrouwbare aanbieder van zonnepanelen. Wij adviseren consumenten over het gebruik van zonnepanelen en het aanschaffen van zonnepanelen zodat iedereen gebruik kan maken van zonne-energie.